Menu

28 comunități pun pe roate noi Asociații de băștinași, care vor implica diaspora în dezvoltarea locală

PNUD Moldova și Elveția anunță rezultatele pentru concursurile de granturi „Incubator” și „Accelerator 1+1” pentru anul 2020, destinate asociațiilor de băștinași. Datorită lor, 28 de comunități vor implica diaspora în inițiative de dezvoltare economică locală și de îmbunătățire a serviciilor publice locale.

Astfel, programul „Incubator” oferă granturi de câte 1000 dolari pentru 22 de asociații de băștinași la început de cale sau grupuri de inițiativă care își propun crearea unor astfel de entități.

Beneficiari ai programului „Accelerator 1+1” vor fi 6 asociații de băștinași selectate, cu experiență demonstrată de desfășurare a proiectelor locale. Acestea vor primi un grant de până la 10.000 de dolari, în baza formulei 1+1 (valoarea grantului oferit de PNUD și Elveția va fi echivalentă cu contribuțiile colectate din diasporă atât online, cât și offline).

„Prin aceste programe de granturi, stimulăm implicarea socială și economică a diasporei în procesul de revitalizare a localităților de baștină. E de apreciat că tot mai multe localități din țară formează Asociații de băștinași. Acestea asigură legătura dintre localitate și băștinașii plecați, dar cu gânduri și idei de dezvoltare foarte concrete”, susține Zinaida Adam, managera proiectului PNUD-Elveția „Migrație și dezvoltare locală”.

În 2019, au fost susținute 44 de asociații de băștinași prin intermediul acelorași programe de granturi. În total, PNUD și Elveția au alocat peste 160.000 dolari, la care se adaugă peste 183.000 dolari colectați de la diasporă și localnici, pentru proiecte locale. În rezultat, peste 130 mii locuitori beneficiază acum de servicii mai bune de iluminat public, apă și canalizare, amenajare a drumurilor, recreere ș.a.

„În acest an, vom procura un tractor, de care e mare nevoie pentru întreținerea și amenajarea localității. Aceasta e posibil datorită grantului primit. Tot ce trebuie să facem acum e să ne asigurăm că vom colecta diferența necesară de la băștinași”, afirmă Veronica Fetocaev, președinta Asociației de băștinași „Căinărenii de pretutindeni”.

Până în 2022, vor fi anunțate anual concursuri similare de granturi.

Pentru informații suplimentare, contactați: Tatiana Solonari, specialistă în comunicare, proiectul PNUD Moldova „Migrație și dezvoltare locală”, tatiana.solonari@undp.org, tel: 0693 77 215,  022-820-840

  TOP