Menu

Au fost anunțate proiectele câștigătoare din cadrul Programului „Diaspora Acasă Reușește DAR 1+3”, ediția 2023

În acest an, 42 de autorități publice locale din Republica Moldova vor primi finanțare nerambursabilă prin intermediul Programului „Diaspora Acasă Reușește DAR 1+3”. Comitetul de evaluare și supraveghere a proiectelor a luat decizia de a sprijini aceste autorități în cadrul programului menționat.

Aceste proiecte selectate sunt planificate să fie implementate până la sfârșitul anului 2023 și se concentrează pe domenii cheie precum amenajarea zonelor de recreere și a terenurilor de sport, eficiență energetică, reparații la drumuri și căi pietonale, renovarea și reabilitarea clădirilor publice, dezvoltarea infrastructurii de apă, promovarea turismului local, protejarea mediului, și valorificarea patrimoniului cultural al localităților.

Finanțarea acestor proiecte se realizează prin eforturi combinate între diasporă, Guvern, autorități publice locale (APL), donatori și alți parteneri de dezvoltare. Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), ca partener al Programului, va contribui cu finanțare pentru proiectele în domeniul eficienței energetice. Guvernul Republicii Moldova a alocat pentru ediția curentă 10 milioane de lei.

Programul „DAR 1+3” este coordonat de Cancelaria de Stat prin intermediul Biroului de relații cu diaspora și urmărește să valorifice potențialul uman și financiar al diasporei pentru dezvoltarea socio-economică a Republicii Moldova. Până în prezent, peste 100 de autorități publice locale au beneficiat de oportunitățile acestui program.

Următoarele sunt proiectele selectate pentru finanțare nerambursabilă:

1. Primăria Copceac, UTA Găgăuzia „Amenajarea și construcția parcului central în s. Copceac (etapa IV – finală)”

2. Primăria Sipoteni, r-nul Călărași „Construcția sistemului fotovoltaic cu capacitatea de 40,6 KW la Casa de Cultură din s. Sipoteni, r-nul Călărași cu implicarea Diasporei”

3. Primăria or. Cahul „Cahul mai activ”

4. Primăria Sireți, r-nul Strășeni „Amenajarea parcului din centrul localității „Scuarul Ioan Daghi”

5. Primăria com. Ciorești, r-nul Nisporeni „Asigurarea accesului cetățenilor la servicii durabile și eficiente prin îmbunătățirea calității drumurilor locale”

6. Primăria com. Manta, r-nul Cahul „Construcția unui sistem de generare a energiei electrice cu ajutorul panourilor solare pe acoperișul unui bloc al Grădiniței de copii „Cătincuța” din satul Pașcani, comuna Manta”

7. Primăria Lozova, r-nul Strășeni „Implementarea măsurilor de eficiență energetică devine o oportunitate viabilă pentru dezvoltarea comunităților”

8. Primăria or. Nisporeni „Poduri ce ne leagă”

9. Primăria Geamănă, r-nul Anenii Noi „Îmbunătățirea sistemului de încălzire a gimnaziului Geamană, cu implicarea Diasporei, pentru asigurarea condițiilor de instruire tinerii generații”

10. Primăria com. Seliște, r-nul Nisporeni „Iluminarea cu felinare solare a parcurilor publice și de agrement din comuna Seliște”

11. Primăria or. Cimișlia „Investim în confortul copiilor noștri – proiect de achiziționare și dotare cu paturi la grădinițe”

12. Primăria Chetrosu, r-nul Anenii Noi „Eficiența energetică a liceului teoretic Grigore Vieru (schimbarea sistemului de încălzire) din s. Chetrosu cu implicarea diasporei”

13. Primăria Peresecina, r-nul Orhei „Amenajarea curții Liceului Teoretic A. Donici din Peresecina”

14. Primăria Copceac, r-nul Ștefan Vodă „Împreună, pentru o viață mai activă și o comunitate mai puternică”

15. Primăria Logănești, r-nul Hîncești „Aprovizionarea cu apă potabilă și sistemul de evacuare și purificare a apelor uzate in s. Logănești, r-nul Hîncești pe sectorul str. Stefan cel Mare”

16. Primăria Vorniceni, r-nul Strășeni „Împreună pentru reparația drumurilor locale”

17. Primăria Cărbuna, r-nul Ialoveni „Energie solară pentru creșterea sustenabilității comunităților la criza energetică”

18. Primăria Ciuciulea, r-nul Glodeni „Amenajarea unui teren de joacă”

19. Primăria Ecaterinovca, r-nul Cimișlia „Lucrări de reparație a bucătăriei și a sălii festive din incinta grădiniței de copii din s. Ecaterinovca”

20. Primăria Chiștelnița, r-nul Telenești „Achiziționare mobilierului pentru Casa de Cultura satul Chiștelnița r-nul Telenești”

21. Primăria Zaim, r-nul Căușeni „Amenajarea unui parc fotovoltaic 75 kw pentru stimularea dezvoltării comunei Zaim, raionul Căușeni”

22. Primăria Pepeni, r-nul Sîngerei „Моdernizarea aspectului localității рrin аmеnajarеa Scuarului Casei de Сultură,,Nicolae Glib,, din s. Ререni etapa II”

23.    Primăria Tîrnova, r-nul Edineț „Instituții de învățământ modernizate – o șansă de viitor pentru zonele rurale”

24. Primăria Cărpineni, r-nul Hîncești „Sporirea condițiilor de acces a populației din sectorul Satul Nou com. Cărpineni prin reabilitarea drumului pe str. D. Matcovschi în vederea îmbunătățirii stării drumurilor și creșterea calității vieții cetățenilor”

25. Primăria Telița, r-nul Anenii Noi „Cu grijă pentru copii noștri acasă. Diaspora ajută la îmbunătățirea serviciilor sociale în com. Telița, r-nul Anenii Noi prin aplicarea măsurilor de eficiență energetică la clădirea Centrului multifuncțional de zi pentru copii”

26. Primăria Valea Perjei, r-nul Cimișlia „Restaurarea centrului socio-cultural Valea Perjei”

27. Primăria Ceadîr Lunga, UTA Găgăuzia „Îmbunătățirea securității energetice a grădiniței nr. 6”

28. Primăria Andrușul de Jos, r-nul Cahul „Energie verde – energia viitorului”

29. Primăria Ciuciuleni, r-nul Hîncești „Lucrări de extinderea a rețelelor centralizate de aprovizionare cu apă în s. Ciuciuleni, r. Hîncești, str. Mihai Eminescu și str. Livezilor”

30. Primăria Tănătari, r-nul Căușeni „Instalarea Centralei fotovoltaice în satul Tănătari, r-nul Căuşeni”

31. Primăria Răscăieți, r-nul Ștefan Vodă „Dezvoltarea zonei de agrement prin amenajarea unui teren sportiv”

32. Primăria Zberoaia, r-nul Nisporeni „Investiție inteligentă pentru o energie verde la grădinița de copii ,,Ghiocel”

33. Primăria s. Mateuți, r-nul Rezina „Parcul unde se adună mic și mare împreună”

34. Primăria Hîrbovăț, r-nul Anenii Noi „Consolidarea siguranței deplasării pietonilor în zona centrală a localității Hîrbovăț”

 35. Primăria Slobozia Mare, r-nul Cahul „Construcția și amplasarea unei porți monumentale din lemn cu motive tradiționale locale ,,Poarta Beleului”

36. Primăria Filipeni, r-nul Leova „Drumuri locale accesibile prin implicarea tuturor”

37. Primăria Gradiște, r-nul Cimișlia „Construcția trotuarelor pe străzile locale din s. Gradiște”

38. Primăria Lipoveni, r-nul Cimișlia „Amenajarea unui teren de joacă modern și funcțional, dotat cu echipamente de joacă adecvate pentru fiecare grupă de vârstă”

39. Primăria Roșcani, r-nul Anenii Noi „Îmbunătățirea infrastructurii sociale prin amenajarea terenului sportiv din s. Roșcani”

40. Primăria Cobusca Nouă, r-nul Anenii Noi „Reparația capitală a drumului de acces către stadionul de fotbal din s. Cobusca Nouă”

41. Primăria Gura Galbenei, r-nul Cimișlia „Haiducii călători în timpuri”

42. Primăria or. Ialoveni „Acces pietonal sigur către grădinița creșă de copii nr.1 Andrieș din or. Ialoveni”

Vă îndemnăm să vă alăturați eforturilor noastre de a contribui la dezvoltarea comunităților noastre prin participarea la campaniile de strângere de fonduri. Unele dintre proiectele selectate în cadrul Programului „Diaspora Acasă Reușește DAR 1+3” au demarat deja campaniile de colectare de fonduri de la comunitatea locală și diaspora pe platforma Sprijina.md. Dacă aveți o idee de proiect care ar putea avea un impact pozitiv în comunitatea dumneavoastră, nu ezitați să lansați o campanie.

Echipa noastră vă va oferi sprijinul necesar pentru a asigura succesul campaniei dumneavoastră. Ne punem la dispoziție expertiza pentru a vă ajuta să scrieți un text convingător și vom oferi suport consultativ pentru a vă ajuta să strângeți suma necesară pentru cofinanțare. Astfel, veți avea posibilitatea să vă aduceți proiectul la viață și să faceți o diferență semnificativă în comunitatea dumneavoastră.

Credeți în puterea ideilor dumneavoastră, în puterea comunității și în schimbarea pe care o puteți aduce. Alăturați-vă campaniei noastre de strângere de fonduri și să lăsați impactul dumneavoastră să se resimtă în comunitate!

  TOP