Campanie pentru restaurarea unei case tradiționale din lemn și transformarea ei în Muzeu al satului Vadul-Leca
-
100.000,00 lei
Suma necesară -
0,00 lei
Suma donată -
0
Zile rămase
Un grup de băștinași din satul Vadul-Leca, comuna Căzănești, r. Telenești, și-au pus drept scop salvarea și restaurarea unei case tradiționale vechi, o bijuterie arhitecturală din lemn, pe care o vor transforma într-un Muzeu al satului.
Casa, care pe vremuri a servit drept sediu al bibliotecii sătești, a fost mulți ani abandonată, răstimp în care nu a suportat lucrări de consolidare şi reabilitare.
Între timp, însă, câteva persoane originare din localitate au demarat procedurile de înfiinţare a unei Asociaţii și, împreună, vor să strângă fondurile necesare consolidării casei şi transformării ei într-un muzeu, unde să fie expuse numeroase obiecte donate de săteni care, momentan, sunt expuse într-o încăpere improvizată în incinta gimnaziului.
Prioritatea în acest moment este de a strânge cei 100 mii de lei necesari restaurării imobilului. Aceasta constă în schimbarea acoperisului, a ușii exterioare, a geamurilor, montarea zăbrelelor din fier forjat, restaurarea și zugrăvirea pereților la interior și exterior, a tencuielii, podelei, montarea la beci a unei uși noi, în stil traditional, restaurarea pragului, precum și amenajarea unei cărărușe din piatră în fața casei.
Proiectul mai include și schimbarea rețelei de electricitate, și dotarea Muzeului cu mobilier nou.
Implementarea acestui proiect va genera o oportunitate culturală și educațională într-o zonă în care este nevoie de revitalizare. Ne referim la satele din Moldova, bogate în tradiții culturale autentice, dar care din păcate rămân aproape necunoscute și nevalorificate.
Bugetul pentru acest proiect depășește posibilitățile financiare ale inițiatorilor acestei campanii, așa că fiecare donație este necesară și mult apreciată.
Cu ajutorul comunității locale, a diasporei, a oamenilor receptivi și generoși, sperăm să reușim să punem în valoare această casă, să păstrăm arhitectura tradiţională, dar și bogăţia de tradiţii, pe care să le transmitem mai departe generațiilor viitoare.
Vă mulțumim și vă invităm să donați!
Cu drag și respect,
Lidia Vasilevna, Lilia Burlacu, Angela Vrajitor și Dina Vrajitor