Gala Studenților Originari din RM, ediția a VII-a (2019)

NEFINANȚAT
 • 20.000,00 MDL

  Suma necesară
 • 192,24 MDL

  Suma donată
 • 0

  Zile rămase
Au fost acumulate 0.96%

Autor:

Mihaela Taranu

Campania s-a finisat.

Descrierea

 Migrația tinerilor! Cum afectează acest fenomen țara?

Potrivit Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova, 32 % din totalul populației o constituie tinerii cu vârsta cuprinsă între 14-34 ani. În 2018 s-a înregistrat peste 15,1%  (172 mii persoane) din totalul tinerilor de 14-34 ani,  plecați peste hotare pentru muncă ori învățămînt. Aceste cifre fiind în creștere, accentuiază situația critică a Moldovei, confruntându-se cu fenomenul exodului intelectual. Ne întrebăm, dacă este vrio posibilitate de a ameliora această situație? Există vrio soluție de a face tinerii să revină în țară, să creadă în viitorul lor acasă sau să aducă impactul de la depărtare prin afaceri?  

Noi credem că Gala Studenților Originari din Republica Moldova ar putea fi una din soluții.

Gala Studenților Originari din Republica Moldova este un proiect creat de diasporă pentru diasporă.

Deja la a VII-a sa ediție, Gala își pune ca scop nu doar să premieze reușita academică și extracurriculară, ci și să faciliteze transferul de idei inovatoare și să fie un generator de noi proiecte pentru dezvoltarea societății de acasă, fie prin revenire ori chiar și la distanță.

În acest an, ca și în anii precedenți, în cadrul Galei vor fi premiați cei mai performanți studenți din străinătate la următoarele categorii: Licență, Masterat, Doctorat, Arte și Erasmus. Unul dintre ei va cîștiga premiul mare – „Studentul Anului”.

Festivitatea de premiere va avea loc în cadrul unui eveniment tematic, în care studenții din diferite țări vor avea, ca de obicei, ocazia să se revadă după ani lungi de despărțire, să se implice in activități de generare de idei pentru dezvoltarea țării, bucurîndu-se de cunoștințe noi ce vor inspira colaborări fructuoase.

Noua echipă a hotărît să fie mai indrăzneață și vă propune să veniți îmbrăcați cu elemente din portul național pentru a susține tematica ediției a VII – studiile ca un drum, ca un colac, ca o nuntă, ca tot ce ne este atît de aproape ca nație.

Regulamentul GSORM poate fi descărcat AICI.

Istoric

Gala este un proiect ce a fost inițiat de asociația “Jeunes Moldaves” din Franța alături de o echipă de tineri din Diasporă și a fost organizată timp de trei ediții consecutive în parteneriat cu Biroul pentru Relații cu Diaspora. În ediția a IV-a, organizarea galei a fost preluată de o echipă independentă formată din tineri activi, atât din țară, cât și din Diaspora. Începînd cu această ediție, Gala devine un proiect de voluntariat, fiind pentru prima dată cofinanțat de către persoane care cred în potențialul acestui eveniment și în puterea comunității pe care dorim să o construim.

Pentru cei care aud despre Gala Studenților Originari din Republica Moldova pentru prima dată, vă invităm să vizionați acest video care prezintă ediția 2018 a Galei.

Noutăți în acest an

Pe lîngă ideea de a face Gala într-un stil tradițional, anul acesta organizatorii vor să premieze nu doar studenții care inspiră, dar și profesorii ce le-a schimbat viața. Cunoaștem deja, că spatele fiecărui student întotdeauna stă un profesor ce a avut un impact de 160 de grade..

Tot în ediția a VII-a vom continua cu etapa GSORM Innovation Hub. Anul acesta scopul hub-ului este de a genera idei de afaceri inovative, cu tematica studenției sau școlarizării în Moldova. Aceste proiecte ar trebui să soluționeze diferite probleme din viața unui școlar/student moldovean. Mai mult de atât, proiectele vor fi prezentate în fața unui juriu competent de antreprenori, potențiali investitori, curioși să cunoască tinerii și ideile lor .

Juriul

Juriul este format din personalități marcante din mediul academic, de afaceri, media – din Moldova, dar și de peste hotarele ei. Juriul va evalua dosarele preselectate de echipa de organizare (numărul candidaților preselectați va depinde de numărul dosarelor, dar până la 20 pentru fiecare nivel) și va desemna câștigătorii, ținând cont de Regulamentul Concursului.

Echipa Organizatoare

Suntem un grup de tineri, care, fie am studiat peste hotare, fie am făcut parte din diasporă, fie am fost laureați ai Galei. Suntem cei care vor să creeze o comunitate de tineri cărora le pasă de acasă. Vrem ca acești tineri să miște munții, fie aici acasă sau de la distanță. Suntem cei care vor să intensifice schimbul de experiență și colaborarea dintre tinerii plecați și tinerii remarcabili ce au rămas. Dorim să transformăm treptat Gala Studenților Originari din Republica Moldova într-un eveniment de impact național. Vrem să susținem idei de start-up, să apreciem orice student ori profesor ce ne duce faima în lume. Credem că Gala, împreună cu tine, va crește și va reuni tineri, care vor să schimbe lucrurile spre bine.

Finanțare

Proiectul este 100% non-profit. Implicarea organizatorilor și a juriul este pe bază de voluntariat. Această ediție va fi finanțată datorită implicării partenerilor locali, dar și prin intermediul unei campanii de crowdfunding. Astfel se vor acoperi atât cheltuielile necesare organizării ceremoniei de premiere, cît și a panelurilor de discuții.

Bugetul total al evenimentului este de circa 225 mii lei, ce se vor cheltui pentru chiria sălii festive, catering la eveniment, servicii foto și video, bannere și decorațiuni, prezentatori și invitați speciali, premii și diplome.

Ne-ar bucura foarte mult ca o parte cât mai mare din buget să fie acoperită de contribuții din partea comunității (fie că e vorba de diasporă sau de cei de acasă). Un proiect poate fi independent în concept și în idei doar dacă este independent și din punct de vedere financiar. Diaspora va fi mai consolidată când va avea capacitatea de a-și organiza evenimentele fără patroni mai puțin integri, care ar putea avea un impact asupra valorilor pe care încearcă să le promoveze. Noi vrem să demonstrăm că tinerii activi care se află în Diasporă sau care deja au revenit ACASĂ se pot mobiliza pentru a organiza evenimente cu impact. Însă pentru aceasta avem nevoie de ajutorul tău.

 

 

  lista donatorilor
 • 192,24 MDL
  Ana Cotelea
  12, November , 2019 , 09:03