În comuna MANTA, SOARELE aduce DIASPORA ACASĂ !

NEFINANȚAT
 • 72.000,00 lei

  Suma necesară
 • 56.923,76 lei

  Suma donată
 • 0

  Zile rămase
Au fost acumulate 79.06%

Autor:

primaria.manta@apl.gov.md

Campania s-a finisat.

Descrierea

Suntem cu toții martorii schimbărilor climatice care au loc în jurul nostru, iar impactul acestora asupra planetei noastre devine din ce în ce mai evident. Să nu stăm cu mâinile în sân și să așteptăm ca alții să găsească soluții. Este timpul să acționăm și să ne asumăm responsabilitatea pentru viitorul nostru și al generațiilor viitoare.

Panourile fotovoltaice reprezintă soluția cheie pentru o tranziție energetică durabilă și ecologică. Ele transformă energia solară în electricitate curată și regenerabilă, eliminând dependența de sursele tradiționale de energie, cum ar fi combustibilii fosili.

În comuna  Manta, satele Pașcani și Manta, din raionul Cahul locuiesc 2600 familii ce numără 4100  de persoane: maturi, copii, adolescenți și tineri.  Numărul celor plecați peste hotare este  de cca 1200 persoane, ceea ce constiuie circa ¼ din totalul populației. În satele comunei predomină, în special, migrația circulară.

Prin intermediul proiectului „Constructia unui sistem de generare a energiei electrice cu ajutorul panourilor solare pe acoperișul unui bloc al  Grădiniței de copii „Catincuța” din satul Pașcani, comuna Manta”, ne propunem să aprofundăm colaborarea și comunicarea cu băștinașii comunei, inclusiv cei din afara țării, în soluționarea unei probleme comunitare identificate în comun.  

Grădinița de copii “Catincuța” este o clădire nouă, cu două nivele, funcțională în întregime (6 grupe – 130 copii). Este reparată capital în interior și exterior (acoperiș sarpant nou, cladire termoizolată, geamurile și ușile  schimbate, agentul termic asigurat, blocuri sanitare noi, mobilier nou, etc.).  Totul este nou, dar costurile de întreținere acestei instituții sunt foarte mari. Aici vorbim de cheltuielile de zeci de mii, chiar și sute, pentru consumul de gaze și lumină. De exemplu în anul precedent (2022)  pentru energia electrică s-a cheltuit cca 61 000 lei. Deoarece bugetul instituției este mic, iar prețurile sunt mereu în creștere, suntem în situația să căutăm soluții inovatoare și eficiente. Producerea energiei de la soare și ulterior folosirea ei rațională, este una din soluții.În așa mod vom putea asigura funcționalitatea deplină și eficientă a instituției, indiferent de anotimp, criză financiară, energetică sau politică, vom micșora costurile din bugetul local pentru întreținerea instituției, vom promova în rândul populației sursele alternative de energie sporind reziliența energetică a instituției și comunității. Ținem să menționăm, că la moment un astfel de proiect a fost finalizat recent la grădinița de copii „Viorica” din satul  Manta cu suportul organizației austriece ADA. 

Acest proiect va susține și îmbunătăți viața comunității locale. Producerea energiei electrice în baza resurselor naturale va contribui la apariția unor economiii în bugetul local, astfel din sursele economisite va fi posibil de realizat alte proiecte pentru satisfacerea nevoilor localnicilor, a femeilor și persoanelor din grupurile vulnerabile. Proiectul va crea condiții mai bine pentru copii, asigurând capacitatea necesară de energie la răcirea și încălzirea aerului prin intermediul aparatelor de aer condiționat existente,  încălzirea apei pentru spălarea mâinilor copiilor, va sprijini personalul angajat, în special, femeile de serviciu , spălătoresele, femeile bucatar, ajutorii de educatori, care vor folosi apă caldă la lucrări de curățenie, spălarea podelelor, veselei la bucătărie, etc.

Prin intermediul proiectului dat vom promova în rândul populației sursele alternative de energie sporind reziliența energetică a comunității și îi vom îndemna să recurgă la această metodă de producere a energiei solare, pentru a trăi mereu în armonie cu natura. 

Prin intermediul platformei www.sprijina.md, APL MANTA face un apel către băștinașii cu inimă mare pentru a susține acest proiect și a face donații, astfel ca împreună să reuşim să strângem suma de 72000 lei.

Donațiile se pot face online, prin intermediul paginii sprijina.md sau offline la grădiniţa „Catincuţa” din satul Paşscani, responsabil:directorul grădiniţei-Armanu Tatiana.

Sprijinindu-ne proiectul, ne veți arăta că sunteți alături de noi și că ne susțineți în îndeplinirea visurilor noastre. Fiecare gest contează și face diferența pentru noi. Vrem să simțim că suntem o comunitate unită și că putem conta unii pe ceilalți!

Vă mulțumim din suflet pentru că sunteți alături de noi în realizarea acestui proiect minunat!

 

  lista donatorilor
 • 975,94 lei
  Micinschi Gheorghe
  01, December , 2023 , 06:40
 • 500,00 lei
  Radu Octavian
  16, November , 2023 , 02:08
 • 500,00 lei
  Micinschi Andrian,Marina
  13, November , 2023 , 09:03
 • 500,00 lei
  Mîtăblînda
  06, November , 2023 , 01:34
 • 1.000,00 lei
  Boboc Denis,Alina
  25, October , 2023 , 12:28
 • 500,00 lei
  Anonymous
  18, October , 2023 , 11:29