Pepiniera didactică ”Arboretum”
-
100.000,00 lei
Suma necesară -
2.236,02 lei
Suma donată -
0
Zile rămase
Dragi prieteni și părtași, de Ziua Internațională a Mediului, desfășurată sub deviza „Lupta cu poluarea aerului”, lansăm simbolic proiectul nostru verde, care îl pregătim ultimii trei ani. Propunerea noastră, este să mutăm accentul principal de la „lupta împotriva poluării aerului”, ca atare, către procesul de creare si apariție a oxigenului în aerul nostru și absorbția dioxidului de carbon. Oferim pași simpli, care sunt accesibile pentru toată lumea, pentru a deveni parte a unei mișcări ecologice și durabile.
CE?
Pepiniera noastră este un instrument practic pentru îmbunătățirea stării de mediu a oricărei străzi, oraș, regiune sau țară. Ușile noastre sunt întotdeauna larg deschise pentru vizite, excursii și voluntari. Este un proiect educațional și un centru comunitar.
Arboretum – tradus din latină înseamnă literal „colecție de copaci și arbuști”, în special – de specii rare.
CUM?
În pepinieră, cultivăm puieți după metoda Sistemului cu Rădăcină Protejată (denumit în continuare SRP sau puieți cu rădăcini proprii) de arbori decorativi, specii rare, incluse în Cartea Roșie, meliferi, arbuști și ierburi.
De ce anume Sistemul cu Rădăcină Protejată? Puieții cu SRP pot fi plantate 9-10 luni pe an, în loc de cele 2-4 săptămâni toamna și primăvara, pe care le avem în cazul puieților tradiționali. Aceștia devin autonomi în al doilea an după plantare la locul permanent. Când sunt plantați, puieții practic nu simt stres, ei se adaptează mai ușor la schimbările climatice. Astfel de copaci trăiesc mult mai mult decât omologii lor crescuți în sol deschis și apoi transplantați. Stabilitate sporită și o concentrație mare de microelemente în fructe, frunze, flori și nectar sunt, de asemenea, avantaje importante!
PENTRU CINE?
Pe lângă funcția sa directă de creștere a puieților sustenabili, din care apoi vor crește copaci sănătoși timp de secole, credem că aspectele comunitare și educaționale a activității noastre sunt și ele foarte importante. Familiile cu copii și prieteni, școlari și studenți pot veni la pepiniera noastră în excursii, se implica ca voluntari, frecventează cursuri și instruiri, dobândesc abilități practice și experiență personală de a cultiva si crește o viața nouă!
Grupul țintă pentru activități educaționale sunt adulții și cetățenii tineri care doresc să obțină mai multe cunoștințe și abilități în domeniul creșterii copacilor și arbuștilor.
Vizitatorii individuali și grupuri, veniți în excursii, pot asculta aici lecțiile profesioniștilor, pot afla despre proprietățile benefice ale diferitelor tipuri de copaci și mecanismul de îngrijire, înțelegând importanța fiecărui copac, trezind o scânteie de dragoste pentru o viață noua. O astfel de experiență rar poate lăsa pe cineva indiferent.
Oamenii se adună în acest local, unde se creează proiecte și campanii pentru amenajarea teritoriului, plantând copaci în diverse moduri sau participă la inițiative locale existente, completându-le cu un material biologic integru și de un larg sortiment!
În pepiniera noastră, toată lumea poate cumpăra sau comanda puieți pentru plantare pe lângă casa, în curtea blocului sau pe teritoriul întreprinderii în care lucrează! Pentru că sunt deja raionați și adaptați la condițiile locale, se vor simți bine și vor supraviețui mult mai bine într-o climă care se schimbă! Această activitate ajută întreprinderea noastră socială să mențină sustenabilitatea economică, să își plătească facturile și să investească în dezvoltare ulterioară.
CADRUL PROIECTULUI
Ne propunem sarcina de a organiza o pepiniera permanentă într-un mediu urban. Este deschis vizitatorilor și voluntarilor 365 de zile pe an. Aici plantele sunt crescute din semințe la puieți gata pentru plantare. Plantările de puieți sunt realizate de alte organizații, companii sau voluntari.
DE CE?
Trăim într-o eră de oportunități tehnologice fără precedent, a comunicărilor transfrontaliere instantanee și comunități tematice globale. Viteza și tempoul vieții își măresc dinamic ritmul, iar analiștii sunt de acord că acesta este doar începutul! Este important să înțelegem că aceste schimbări uimitoare au și dezavantaje importante. Pe lângă oportunitățile amețitoare, Omenirea se confruntă cu provocări de mediu fără precedent, schimbări climatice și riscul de a pierde complet capacitatea de menținere a ecosistemelor.
În fiecare zi vedem în noutăți fenomene și dezastre naturale anormale, la distrugerea ciclurilor meteorologice firești, la temperaturi scăzute în timpul verii și la indicatori de temperatură atipic ridicați pentru perioada de iarnă. Încălzirea globală, o schimbare accentuată a condițiilor meteorologice și catastrofele naturale constante zguduie zilnic diferite regiuni ale Pământului. Prin urmare, riscurile climatice și de mediu sunt recunoscute la toate nivelurile ca principală amenințare și principala sarcină cu care se va confrunta Umanitatea în următoarele decenii.
În această situație, fiecare are de ales – să rămână un observator, sau să aleagă un rol pro-activ. Este în puterea noastră să schimbăm tendința actuală și să influențăm circumstanțele dominante, nu numai prin măsuri de conservare a mediului natural, ci și prin îmbunătățirea condițiilor noastre locale, creând noi sub sisteme ecologice durabile. Știm cum să facem acest lucru, iar echipa noastră a început deja să desfășoare proiectul la Chișinău. Suntem gata să împărtășim experiența noastră cu toți cei interesați să-și extindă orizonturile și să încerce noi mecanisme sociale.
Pentru a face acest lucru posibil, să începem cu o scurtă parte teoretică. Copacii joacă un rol imens în stabilizarea climei locale și minimizarea efectelor riscurilor climatice. Aceasta se referă nu numai la pădurile mari din îndepărtata Amazonia, Siberia sau Carpați, care sunt tăiate fără milă și necontrolat în fiecare zi. Din păcate, noi, cetățenii obișnuiți ai țărilor noastre, putem influenta cu greu acest proces. Vorbim despre fiecare copac care crește sau ar putea crește în curțile noastre urbane, în grădini și râpe, pe pustiile din suburbii, pe străduțe înguste și bulevarde largi, în parcuri și pe marginile pădurii.
Suntem atât de obișnuiți cu realitatea aceasta necondiționată că aerul curat este disponibil aproape întotdeauna și peste tot, încât nici nu obișnuim să ne întrebăm de unde provine!
Evident, astăzi multe țări nu fac față sarcinii de a-și proteja pădurile, ca să nu mai vorbim de creșterea suprafețelor noi. Deja astăzi în fiecare oraș și suburbii, pe fiecare stradă, în fiecare curte pot crește de 2, 3 și chiar de 10 ori mai mulți copaci și arbuști decât sunt acum. Este suficient să priviți cu atenție în jur pentru a vedea locuri libere unde puteți planta un nou copac.
Serviciile de amenajare urbană în majoritatea orașelor, desigur, acordă atenție stării străzilor centrale și a bulevardelor, parcurilor, piețelor… Pe de o parte, sunt concentrați pe desfășurarea lucrărilor în volume mari, iar, pe de altă parte, se confruntă adesea cu o lipsă cronică de finanțare. În acest context, mâinile lor, de ani de zile nu ajung „la petele” goale din curțile blocurilor noastre. Și, probabil, nu vor mai ajunge încă mult timp… Rămâne numai singura soluție ca locuitorii acestor curți să facă acest lucru împreună!
Pentru a rezolva problema împăduririlor și, în general, a numărului de arbori din orașe, suburbii, este nevoie de o mișcare verde largă, care poate implica oameni de bună voie, voluntari, cetățeni obișnuiți, organizații publice și neguvernamentale, companii mici și mari, corporații multinaționale și agenții guvernamentale.
Pentru că toți respirăm același aer care este produs de copacii din jurul nostru!
Prin proiectul nostru, am decis să contribuim la dezvoltarea mișcării ecologice, a cărei dimensiune nu corespunde nici pe departe cu scara reală a problemei. Vrem să realizăm acest lucru la cel mai interactiv nivel, sub forma unui proces de joc, conectând diverse tehnologii moderne, făcând procesul simplu și clar, măsurabil în timp real.
În echipa noastră avem antreprenori. Este vorba despre oameni cu gândire sistemică, obișnuiți să vadă perspectivele pe termen mediu și lung ale fiecărei acțiuni, înțelegând că, în loc de pește, este întotdeauna mai eficient să oferi o undiță de pescuit unei persoane flămânde și să o înveți cum să o folosească.
Din fericire, copacii și pădurile sunt o resursă regenerabilă pe care trebuie doar să ne învățăm cum să o restabilim, sa-i îngrijim și să-i protejăm în mod corespunzător.
Această sarcină include un proces pe termen lung de educare a societății, iar procesul trebuie să înceapă cu tine însuți, familia ta, mediul tău apropiat, generația tânără, insuflând propriilor copii iubire pentru Natură, capacitatea de a schimba mediul tău înconjurător în mai bine. În plus, din acest lucru putem face un joc interesant și educativ!
DE CE?
Factorul schimbărilor climatice menționat mai sus are o influență directă asupra florei fiecărei regiuni! Multe specii de plante tradiționale încetează să se reproducă și se retrag. În locul lor ar trebui să vina noi specii. În natură, aceste schimbări au loc pe parcursul a sute de mii de ani, dar noi și copiii noștri trebuie să trăim acum!
Prin urmare, astăzi trebuie să plantăm acele specii, care se vor simți bine și se vor înmulți firesc într-un climat prognozat peste 50-100 de ani! Aceasta înseamnă că, pentru a ne adapta la schimbările climatice, trebuie să cultivăm în pepinierele noastre mai multe specii sudice rezistente la secetă și, în același timp, să reziste și la îngheț. Pentru a face acest lucru posibil, copacii au nevoie de un sistem radicular puternic.
Respectiv, se formulează o sarcină inovativă majoră pentru pepinierele noastre este extinderea diversității speciilor din fiecare regiune, ținând cont de particularitățile climatului și de perspectivele de schimbării a ei.
Este și mai bine, dacă speciile pe care le creștem să aibă proprietăți utile suplimentare, de exemplu: să înflorească frumos și mult timp, să fie atractive pentru albini în timpul înfloririi (mieliferi), să aibă fructe gustoase și sănătoase și să aibă unele proprietăți utile și poate chiar medicinale. Am identificat o listă întreagă de astfel de specii pentru regiunea noastră și am început deja să le creștem cu succes pe cont propriu.
TEHNOLOGIE
Cultivarea plantelor lemnoase este un proces destul de simplu, care poate fi practicat ca hobby, în condițiile unui balcon de apartament sau pervaz la birou, oferind acestei ocupații doar o oră sau două pe săptămână. Puteți crea o micro-întreprindere pentru mai multe locuri de muncă, care poate acoperi necesitatea amenajării unui oraș sau raion. Este posibil să se producă puieți de înaltă calitate și pentru export!
Mulți membri ai grupului nostru susțin că acest proces este de fapt cea mai reală și completă terapie care schimbă relația unei persoane cu viața sa și cu lumea din jur!
Atunci când o persoană crește o viață nouă dintr-o sămânță cu propriile sale mâini, o îngrijește și o ajută să se înrădăcineze într-un loc permanent, are grijă personal de un copac plantat și supraveghează dezvoltarea acestuia câțiva ani, se formează noi tipuri de conexiuni emoționale și energetice. Odată ce a primit o astfel de experiență, persoana nu va mai putea trata copacii ca obiecte neînsuflețite, realizând că ele duc viața în sine!
LOCUL ȘI TIMPUL
Fiind în procesul campaniei în sine, suntem implicați în negocieri cu mai multe structuri municipale și de stat cu privire la alocarea terenului. Conceptual, toți oficialii cu ambele mâini sunt PENTRU! Dar înainte de a obține rezultatul, trebuie să parcurgem mai multe runde de negocieri si formalități birocratice. Cel mai probabil, vor fi necesare si audieri în consiliul municipal.
Există un șir de criterii pentru selectarea unui loc potrivit pentru o pepiniera didactică. Acesta este un teren cu o suprafață de 10 – 50 ari. Pe de o parte, pentru a atrage voluntari și vizitatori, trebuie să avem o bună accesibilitate cu transportul public din oraș. Pe de altă parte, avem nevoie de apă de ploaie pentru irigare. Aceasta înseamnă că trebuie să avem în imediata apropiere o sursa de apă naturala sau un rezervor de apa de ploaie. Iar pentru a conecta instrumentele la priză – avem nevoie și de electricitate. De asemenea, analizăm oferte de chirii gratuite de la persoane fizice.
Din momentul primirii terenului, pentru amenajarea pepinierii în sine și organizarea procesului de producție, avem nevoie de 6-10 luni.
Vezi observa întregul procesul de amenajare prin rapoartele noastre periodice!
OPȚIUNI PENTRU PARTICIPARE ȘI IMPLICARE:
Oricine poate participa la dezvoltarea Grădinăritului Durabil, poate deveni voluntar al proiectului sau sa se implice! Există multe opțiuni diferite pentru a vă alătura acestei mișcări ecologice chiar și de la distanță:
– Cel mai simplu este acum să plasați acum o comandă de caritate pentru amenajarea teritoriului, având ca plată costurile pentru creșterea oricărui număr de puieți cu rădăcini protejate. Mai departe, voluntarii le vor planta. Și veți primi fotografii cu geo-taguri ale fiecărui copac plantat cu o mențiune pe hartă.
– După aceea: ar fi bine să vorbiți despre acest proiect cu prietenii și cunoscuții voștri ce au o viziune verde și proactivă pentru mediu!
– În mod regulat, puteți acorda sprijinul proiectului prin intermediul Patreon pentru orice sumă lunară, la discreția Dumneavoastră.
– Următorul nivel de implicare este să comanzi puieți din pepinieră cu livrare și, după ce le primiți, să le plantezi acolo unde doriți! Această opțiune de co-participare prevede livrarea comenzilor în multe orașe din Europa. Într-adevăr, în legătură cu procesele deja menționate de schimbări climatice, puieții din Republica Moldova sunt foarte buni pentru a fi plantați la altitudini mai nordice.
– O altă oportunitate, este să devii voluntar și să urmezi un curs de pregătire în pepiniera noastră. Puteți ajuta la dezvoltarea și popularizarea proiectului cu abilitățile, competențele și resursele dvs., fiind localizat geografic oriunde în lume. Vezi lista locurilor vacante deschise și a competențelor necesare. www.facebook.com/pg/arboretum.live/jobs/
– Puteți susține proiectul ARBORETUM cu toată echipa de la serviciu sau colectivul unei întreprinderi. Beneficiile și oferta specială pentru companii pot fi descărcate pe site-ul proiectului!
CINE? ECHIPA DE PROIECT
Fiecare dintre membrii echipei noastre este o persoană cu gândire verde, care participă constant la diferite acțiuni pentru de plantare a copacilor, restabilirea pădurilor. Aceasta este o activitate foarte plăcută și utilă pentru locuitorii din oraș! În plus, oferă o satisfacție morală profundă, pentru că este atât de frumos să vezi cum poți da viață nouă cu propriile mâini.
Fiecare membru a echipei, pe lângă o mare dragoste față de mediu, aduce cu sine si experiența, abilități și competențe unice. Creierul antreprenorului gândește constant zi și noapte despre cum să simplifice, automatizeze, sistematizeze și să multiplice procedeele utile. La intersecția științei, antreprenoriatului social și activității sociale, s-a născut ideea acestui proiect. Antreprenorii cu experiență sunt gata să își asume responsabilitatea pentru rezultatul final și scalarea pas cu pas a proiectului la nivel regional și global!
Un alt obiectiv important al acestei campanii de crowdfunding este căutarea și identificarea persoanelor cu gândire similară din alte orașe și regiuni.
Dacă vă vedeți ca o parte din echipa noastră, uitați-vă de ce avem nevoie acum sau scrieți pe pagina de Facebook.com ce competențe puteți oferi acestei inițiative sociale!
Echipa noastră include deja foarte oameni dedicați și complet ne ierarhic, i-am împărțit în mai multe grupuri:
– DRIVERII- oameni care mișca procesul, făcând lucrurile să se întâmple
– BOTANICII – în adevăratul sens al cuvântului – capete de aur ale științei
– PROMOTORI – cei care pot spune și prezenta frumos, așa cum spun astăzi, „creează conținut”. Este vorba despre jurnaliști, bloggeri foto și video, copywriters, SMM-uri, pentru că toți avem nevoie de un val mare de mișcare verde!
Deci, DRIVERII :
Alexandru Vasile Sainsus (a.n. 1980) mai bine de 10 ani se ocupa cu antreprenorialul si dirijarii cu proiecte. A trecut un drum de la un lăcătuș simplu pana la directorul și co-fondatorul reprezentanței grupului de companii NAYADA. Un entuziast al mișcării verzi si un inovator social. A organizat in Moldova seminarele lui Зеппа Хольцера и Гусмана Минлебаева. В составе творческой группы, призер Всеросийского Конкурса Зелёной Архитектуры Эко-Тектоника. Mai mult de 7 ani dezvolta in practica pepiniera de familie, ultimii 3 ani implementează sistemul cu rădăcini protejate.
Andrei Bîtca (a.n 1976) – mai mulți ani a activat in calitate de director executiv unor companii de service, de fiecare data ridica nivelul productivității și automatizării în ele. Entuziast al Holocratiei si organizatiilor auto organizarii, aceste principii urmează a fi implementate și în managementul pepinierii actuale. În proiectul ARBORETUM Andrei deasemenea va îndeplini rolul a directorului executiv.
Ruslan Cojocaru (a.n 1980) – Fondatorul și administratorul Tucano Coffe (peste 30 de francize active în lume). Ruslan este expertul nostru principal în antreprenoriatul social. Fiind un entuziast al restabilirii pădurilor în Moldova, Ruslan a fondat și deja de cativa ani dezvolta pe banii proprii proiectul Million Trees Moldova, scopul căruia este – plantarea a un milion de copaci in 10 ani. Este clar ca lucrurile nu se vor limita la un milion de copaci și cu teritoriul Moldovei.
Andre Bolun (a.n. 1977) – Manager de proiecte profesionist cu ani buni de practica în sfera de telecomunicații. Dirijează cu proiectele așa companiilor cum NOKIA, ORANGE, ERICSSON. Știe în practica cum sa conectezi abilitățile diferitor profesioniști, precum si a livra rezultatul în termeni.
Andrei de asemenea participa în conceptualizarea ideii de proiect precum și în elucidarea modulelor de interacțiune și detalizatii planului de lucru.
Vadim Todica (a.n 1980) – conducător profesional, fondator și directorul general a companiei Instrumente.md – unei din cei mai mari companii importatoare de instrumente din Moldova. Compania lui este un partener strategic a proiectului nostru.
Furnizorul principal a instrumentelor profesionale. De asemenea Vadim face parte din comisia de expertiză a proiectului.
Ion Rosca (a.n. 1977) – Doctor în științe, tema tezei de doctorat – „Creșterea puieților cu rădăcini protejate”. Directorul Национального Ботанического Сада (or. Chișinău). Expertul principal și organizatorul lucrului științific in jurul pepinierii proiectului.
Leonid Popov (a.n. 1977) – Doctor in biologie. Cercetator principal la Института Экологии и Географии (or. Chisinau). Inovator social, om cu inima mare și cu o experienta bogata de viata. Îndată la prima cunostinca cu proiectul a dorit sa fie parte si acorda un sprijin multi lateral in continuare.
Elizaveta Onica (a.n. 1958) – cercetător principal si conducătorul pepinierii Кишиневского Ботанического Сада, doctor in științe biologice. O persoană excepțională și specialist, în care dragostea pentru știință și cercetare este combinată în mod unic cu capacitatea de a lucra cu mâinile și de a organiza munca echipei în domeniu! Oameni ca ea sunt fundamentul de aur al oricărei grădini botanice. În proiectul nostru, Elizaveta a preluat rolul de organizator al muncii în teren și ateliere practice pentru voluntari.
Iurii Dnesstryanskii (a.n. 1958) – în pepinieră sa personală, de 24 de ari, crește peste 500 de specii de copaci, multe dintre ele fiind unice în Moldovei. În trecut – Cercetător la Grădina Botanică din Chișinău. Astăzi creează și menține colecții unice. Experiența, expertiza, precum și dragostea nelimitată pentru cauză și plantele în sine sunt o sursă inepuizabilă de inspirație!
PROMOTORI:
Nicolae Negara (a.n. 1989) – prin educație un scenarist profesionist, ecologist la inimă. Director executiv al Asociației Agricultorilor Ecologici din MOVCA.
Natalia Marcova (a.n. 1980) – Un profesionist cu experiență în dezvoltarea și implementarea de programe inovatoare și practice pentru dezvoltarea afacerilor. În proiectul nostru, Natalia se ocupata de dezvoltarea și coordonarea planului de comunicare.
Ilie Dercaci (a.n. 1987) - vorbitor profesionist, antrenor de afaceri. Fondator și CEO Professional Speaker. Ambasador al proiectului nostru, consultant în dezvoltarea materialelor de marketing și comunicare.
Petru Cruc (a.n. 1976) – Grafic și designer de interior. Fondator și conducător Design Master Studio. Rolul în proiect: dezvoltarea identității corporative și a tuturor materialelor însoțitoare. Participarea la activitatea pepinierei, excursii pe teren.
CHELTUIELI ADMINISTRATIVE:
O parte din suma pentru lansare pepinierii deja o avem: întro perioada scurta am reușit sa atragem un număr de parteneri. O alta latura importantă pe lângă lansarea propriu-zisă a pepinierii este crearea unei cereri de durata pe câțiva ani in avans. Creșterea acelor specii de arbori care sunt întrebate de către populația regiunii. Prețurile sunt în EURO și reprezintă calculele pentru un an de activitate a pepinierii. Investițiile în instrumente și utilaje se amortizează în 5-7 ani.
Cheltuieli | Suma | Acoperit |
Instrumente / Inventar | 20 049 | 7 765 |
Semințe si materiale | 11 800 | 2 400 |
Salarii | 37 800 | 0 |
Impozite | 22 086 | 0 |
Cheltuieli de regie | 3 970 | 0 |
-
1.000,00 leiAnonymous21, May , 2020 , 01:15608,99 leiAlforov Igor10, December , 2019 , 08:05427,03 leiEugene Yehorov23, November , 2019 , 09:22200,00 leiAnonymous12, October , 2019 , 02:25