Proiectul „Iluminare stradală” din satul Andrușul de Sus

NEFINANȚAT
 • 30.000,00 lei

  Suma necesară
 • 3.313,36 lei

  Suma donată
 • 0

  Zile rămase
Au fost acumulate 11.04%

Autor:

a.o.valeadraga@gmail.com

Campania s-a finisat.

Descrierea

Satul Andrușul de Sus este o localitate cu peste 1700 de locuitori situat la o distanță de 15 km de orașul Cahul. Așezarea geografică favorabilă datorită apropierii de centrul raional deschide importante perspective și oportunități de încadrare în cîmpul muncii a locuitorilor satului și de mobilitate a tinerilor spre instituții de învățământ de calitate.

O problemă majoră a locuitorilor și a administrației locale o reprezintă lipsa unui sistem de iluminat stradal pe timp de noapte, în prezent fiind asigurate cu iluminare stradală doar 15% din străzile satului. Această problemă a reeșit dintr-un cumul de sondaje și discuții realizate la Ziua Diasporei, în direct cu cetățenii, dar și pe rețelele de socializare. Fluxul de lumină solară pe timp de toamnă-iarnă-primăvară este slab și de aceea iluminarea pe timp de noapte este o problemă prioritară pentru locuitorii care se întorc pe înserate sau la ore tîrzii de la muncă, studii, cursuri, activități extrașcolare. Atunci cînd cad precipitații abundente, circulația devine și mai anevoioasă, deoarece gropile și denivelările de pe anumite porțiuni se transformă în băltoace și noroi ceea ce reprezintă un pericol și un grad înalt de disconfort oferit de spațiul public pentru pietoni și pentru traficul rutier. Bezna ce cuprinde străzile încurajează infracțiunile și reduce siguranța persoanelor și a proprietăților acestora. Iluminatul stradal nu poate fi considerat un factor decisiv în prevenirea criminalității dar este un ajutor important pentru locuitori.

Obiectivul proiectului constă în extinderea sistemului de iluminare stradală pe toate străzile satului. Obiectivele generale ale proiectului constau în crearea unei comunități moderne, creșterea siguranței și securității persoanelor și a bunurilor, greșterea gradului de satisfacție a sătenilor și sentimentul de mîndrie locală/regională, îmbunătățirea calității vieții oamenilor la sat.

A.O.„VALEA DRAGĂ” va asigura implementarea cu succes a proiectului în colaborare strînsă cu primăria satului și programul PNUD/MIDL care presupune oferirea acestora din urmă a unui grant în valoare de 10 000 dolari. Activitățile cheie constau în elaborarea proiectului tehnic de către un inginer-specialist, colectarea sumei necesare realizării proiectului de la diasporă, localnici, primărie și alți parteneri externi, realizarea lucrărilor propriu-zise pe teren.

  lista donatorilor
 • 200,00 lei
  Vrabie Valeriu
  26, January , 2020 , 09:00
 • 1.725,57 lei
  Andrei Miron
  11, January , 2020 , 12:21
 • 385,65 lei
  Anonymous
  15, December , 2019 , 02:36
 • 963,60 lei
  Constantin cebanu
  03, December , 2019 , 07:34
 • 38,54 lei
  Anonymous
  03, December , 2019 , 07:30