Reabilitarea și modernizarea infrastructurii culturale și de agrement din satul Negureni, r-nul Telenești

NEFINANȚAT
 • 200.000,00 lei

  Suma necesară
 • 35.519,11 lei

  Suma donată
 • 0

  Zile rămase
Au fost acumulate 17.76%

Autor:

Administrator Sprijina.md

Minimum amount is lei Maximum amount is lei

Descrierea

Abrevierea 4NEGURENI (4 FOR NEGURENI) reprezintă conceptul de interconectare și de intervenție a 4 parteneri: Guvernul Republicii Moldova, Autoritatea publică locală, Parteneri de dezvoltare/donatori și Asociația Obștească „Cu drag pentru Negureni”, în vederea mobilizării potențialului uman și financiar pentru dezvoltarea socio-economică locală.

Perioada de implementare a proiectului este de 9 luni, nu mai târziu de 30 decembrie 2023.

Proiectul 4NEGURENI, are ca scop consolidarea cooperării dintre locuitorii comunei Negureni întru dezvoltarea infrastructurii socio-culturale necesare din localitate.

Pentru a atinge scopul propus am trasat obiectivele:

 1. Dezvoltarea infrastructurii aferentă activităților recreative, în special amenajarea Aleii din localitate și conectarea acesteia cu Terenul de joacă și terenul de sport, noi construite, punctul medical, casa de cultură  și școala;

 2. Promovarea culturii de odihnă și a unui mod de viață activ în spațiul public, cu implicarea a cca 15 % din locuitorii satului;

 3. Reanimare cooperării între APL Negureni, Guvernul RM, băștinașii din comuna Negureni aflați în diasporă, parteneri în dezvoltarea locală și cetățenii din s. Negureni, rl. Telenești.

În urma comunicării cu cetățenii am identificat o listă de probleme cu care se confruntă localitatea și care necesită a fi soluționate, acestea fiind prezentate în „Planul strategic de dezvoltare socio-economică a comunei Negureni” care actualmente este în actualizare și va fi finalizat în luna iunie 2023. În cadrul documentului s-a pus ca scop Dezvoltarea durabilă a comunei Negureni, construirea unei  localități atractive pentru cetățeni și pentru diasporă, care își propune să revină în localitate. Reabilitarea și modernizarea infrastructurii culturale și de agrement, punerea în valoare a patrimoniului cultural, întrucât dezvoltarea culturală stă la baza creșterii și evoluției unei societăți, sunt priorități și soluții la mai multe probleme.

O problemă existentă în toate localitățile din Moldova este o societate dezbinată, care doar în momentele critice se mobilizează și vine cu soluții constructive și activități cooperante în dezvoltarea localităților rurale. Localitățile rurale nu sunt atractive pentru tineri, diasporă, turiști întrucât nu dezvoltă cele mai esențiale elemente: cultură și infrastructură. Cultura este cel mai eficient mod de a dezvolta și a de a consolida societatea prin facilitarea creării grupurilor de interese și dezvoltarea unui mod de interacțiune civilizat, care ar îngloba elementele unei odihne  și comunicare în aer liber, ar promova conceptul de îmbătrânire activă și ar facilita dialogul dintre generații.

Pentru a soluționa problema, ne propunem implementarea unui șir de activități socio-culturale desfășurate într-un spațiu special amenajat, un simbol al localității și un punct de conectare al tuturor generațiilor.

Un spațiu public atractiv pentru oameni sunt de obicei alți oameni cu aceleași interese. Această frază ar distinge faptul că spațiile publice facilitează dezvoltarea unor grupuri anume.  Dacă ar fi să analizăm un parc care adună utilizatori alcool, denotă faptul că acesta este amenajat sau amplasat prost. Localnicii evită acest spațiu deoarece este neatractiv și nu inspiră siguranță sau recreere. Reîntorși acasă din diasporă, localnicii relatează despre lipsa culturii odihnei care este practicată peste hotare și ar fi vitală pentru comunitatea noastră. La fel despre lipsa unui spațiu amenajat spre puncte strategice precum școala și punctul medical. În acest sens, venim cu un plan de dezvoltare a infrastructurii cu câteva zone divizate pentru a încuraja și a motiva localnicii pentru un mod de viață activ.  Locația le va permite vizitatorilor să se întâlnească, să se relaxeze, să facă schimb de idei, să facă sport în timp ce copii lor vizavi au activitate pe terenul de joacă.

Așadar, Vă îndemnăm să contribuiți cu o donație, în funcție de posibilități, și să transformăm Negureniul într-o localitate modern și europeană!

Vă mulțumim!

  lista donatorilor
 • 2.049,47 lei
  Raisa Cerchez
  27, August , 2021 , 08:02
 • 500,00 lei
  Darii Alexei
  25, August , 2021 , 10:18
 • 1.000,00 lei
  Guzun Marcela
  22, August , 2021 , 04:38
 • 3.590,00 lei
  Eduard
  22, August , 2021 , 05:49
 • 20,00 lei
  Anonymous
  23, July , 2021 , 04:13
 • 4,00 lei
  Anonymous
  22, July , 2021 , 04:35