Restabilim împreună istoria. Troița din Iurceni

NEFINANȚAT
 • 40.000,00 lei

  Suma necesară
 • 1.211,86 lei

  Suma donată
 • 0

  Zile rămase
Au fost acumulate 3.03%

Autor:

Nina Catalina

Campania s-a finisat.

Descrierea
Dragi prieteni și camarazi,
Asociația „Faptă, nu Vorbă”, împreună cu Societatea Culturală „Ginta Latină – Nisporeni”, lansează campania de colectare a fondurilor pentru restabilirea troiței ostășești ce se află în curtea bisericii Sfântul Arhanghel Mihail și Gavriil din satul Iurceni, raionul Nisporeni, şi în acelaşi timp apelează la sprijinul dumneavoastră în acest demers.
Troița de lemn din curtea bisericii Sfântul Arhanghel Mihail și Gavriil din satul Iurceni este un monument unic și are o valoare deosebită atât pentru comunitatea locală, cât și pentru noi ca neam. Monumentul artistic a fost sculptat în lemn de stejar și a fost instalat în parcul „Fântâna Mare”, după eliberarea Basarabiei de către armata română. Sculptorul principal a fost Chirică Lupeca, iar unul din meșteri – Elisei Baltă, cetățean de onoare al orașului Nisporeni.
Ornamentele sculptate în lemn sunt de o frumusețe deosebită și sunt bine păstrate până în prezent. Pe troiță este încrustată monograma Regelui Mihai I al României, dar și expresia „Nu uitați nici o clipă jertfa lor”, ceea ce face această cruce un monument unic din punct de vedere artistic.
Cu părere de rău, în ultima perioadă starea troiței s-a înrăutățit considerabil, lemnul fiind într-un proces de degradare avansată. Astfel de urgență am scos troița din curtea bisericii și am dus-o pentru lucrări de conservare la meșterul popular Vasile Adam.

Lucrările se vor desfășura în decurs de jumătate de an.Totodată, vom amenaja un spațiu în parcul Fântâna Mare din Iurceni, unde vom reamplasa troița.
Pentru a contribui și pentru informații suplimentare ne puteți contacta:
Nisporeni – (+373) 68467326 – Adrian
Chișinău – (+373) 68029425 – Ion
  lista donatorilor
 • 50,00 lei
  Anonymous
  22, October , 2018 , 06:36
 • 1.161,86 lei
  Janeta Glavan
  02, September , 2018 , 11:06