Susține crearea unui cluster turistic transfrontalier în satul Palanca, r-nul Ștefan Vodă
-
37.500,00 lei
Suma necesară -
23.503,85 lei
Suma donată -
0
Zile rămase
Asociația Băștinașilor din satul Palanca, r-nul Ștefan-Vodă, ”Acasă la Palanca”, împreună cu Primăria Palanca și câțiva antreprenori locali, au inițiat un proiect ce prevede crearea unei Zone turistice internaționale-pilot, cu infrastructură adecvată, care ar servi drept model de dezvoltare turistică în Moldova.
Inițiativa constă în dezvoltarea unui CLUSTER TURISTIC TRANSFRONTALIER, denumit ”Palanca – Carahasani – Belgorod Dnestrovskii”.
Ca prim pas, în zona turistică urmează să fie amenajate:
– Locuri publice de acces la râul Nistru și locurilor de popas și belvedere;
– Agro-pensiunea ”Curtea Porumbeilor” (6 locuri de cazare) cu o gospodărie demonstrativă de creștere ECO a păsărilor de casă;
– Cofetărie pe traseu;
– Locație cu deschiderea unei producții ECO de ulei de cătină, cu linie de îmbuteliere (cu demonstrații pentru turiști, uleiul de cătină fiind recunoscut a fi benefic în tratamente gastro-intestinale);
– Complexul ”Cămările mierii” (sub forma unei case moldovenești tradiționale cu prispă, înconjurată de stupi de albine);
– Seră de tip tunel, pentru cultivarea de producție ECO;
– Agropensiunea ”Casa Veche” recent deschisă (12 locuri de cazare);
– Obiectivul ”Casa Mierii”.
Însă pentru a dezvolta această zonă și a atrage turiști inclusiv prin organizarea festivalurilor, expozițiilor și târgurilor, trebuie o promovare pe măsură. Iar această misiune își dorește să o realizeze Asociația băștinașilor din Palanca care, în prezent, nu dispune de resurse financiare.
Astfel, pentru ca traseul să poată fi promovat și cunoscut de turiști, este necesară:
– organizarea evenimentelor locale;
– realizarea unei galerii foto cu cele mai pitorești locuri din Palanca;
– instruirea tinerilor fotografi;
– dotarea cu tehnică foto/video a AdB;
– asigurarea funcționalității centrului local de informare turistică.
Asociația își asumă acest efort, dar are nevoie de susținerea locuitorilor și a băștinașilor. Fiecare poate contribui cu cât poate la promovarea satului Palanca ca pol turistic național.
Economia locală a satului Palanca a fost grav afectată de transferul Ucrainei a porțiunii de 7,7 km de traseu în anul 1999, ceea ce a condus la închiderea tuturor activităților comerciale de pe traseu, care anterior constituiau activitatea de bază a localnicilor. Situația s-a complicat prin concentrarea a 80% din toate terenurile agricole într-o singură gospodărie, care însă a pus accentul pe culturi cerealiere, care necesită foarte puțină forță de muncă. În rezultat, majoritatea localnicilor s-au pomenit fără locuri de muncă și fără nici o oportunitate economică.
În acest context, cu asistența MiDL, APL a identificat și mobilizat un grup de antreprenori locali, care doresc să inițieze activități economice alternative cu valoare adăugată sporită pentru valorificarea potențialului turistic (râul Nistru, amplasarea lângă Odessa, pe traseul internațional, în imediata apropiere a 2 vămi, proximitatea de renumita vinărie ”Etcetera” etc).
Co-finanțare ($240,181 ), inclusiv:
– $ 135,000 – contribuția Primăriei Palanca pentru lucrări de modernizare a infrastructurii publice (drum de acces, havuz, casă de cultură, rețelele de canalizare)
– $ 7,769 – contribuția G.Ț. Daniela Gavrilovici pentru Casa Mierii
– $ 7,720 – contribuția G.Ț. ”LA Nichifor” pentru amenajarea Agropensiunii
– $ 43,157 – contribuția SRL ”Paltira Agro” pentru deschiderea serei de tip tunel pt produse BIO
– $12,250 – contribuția SRL ”Voloh Prim” pentru deschiderea cafenelei de traseu în apropierea vămii
– $ 34,285 – contribuia G.Ț. BIANTTI Ygrick-Group pentru lansarea producției BIO ulei din cătină
O parte din noile afaceri turistice vor fi deschise de reprezentanți ai Diasporei sau membrii familiilor acestora. Astfel, vor apărea oportunități de afaceri pentru migranții care vor dori să se reîntoarcă acasă de a deschide afaceri în domeniul prestării serviciilor turistice. Totodată, va spori economia locală prin crearea locurilor de muncă.
Prin implementarea acestui proiect va fi consolidată cooperarea cu diaspora, care va promova localitatea de baștină ca o nouă destinație turistică pentru turiștii străini și, din experiența acumulată peste hotare, vor veni cu recomandări în domeniul promovării și prestării serviciilor turistice în comuna Palanca.
De asemenea, vor fi implicați și AdB Junior, pentru crearea unui filmuleț de promovare a destinației turistice Palanca.
Așadar, în scurt timp, satul Palanca va oferi turiștilor experiențe frumoase și oferte turistice diversificate, care să satisfacă preferințele tuturor turiștilor.
-
1.794,58 leiAndrei Covalenco30, November , 2020 , 02:421.014,97 leiELENA DUDNICENCO22, November , 2020 , 03:52975,94 leiAlexandru Isaico17, November , 2020 , 06:02975,94 leiLilia Masalichin03, November , 2020 , 11:041.500,00 leiDudnicenco Eugeniu01, November , 2020 , 10:00585,56 leiChiriliuc Victoria20, October , 2020 , 05:15