Ce este crowdfunding-ul?
Crowdfunding (din limba engleză crowd – mulțime și funding – finațare) reprezintă o formă de finanțare a cazurilor sau a proiectelor folosind resursele online (precum forumuri, platforme de socializare, platforme dedicate crowdfundig-ului, etc.). La baza acestei tehnici stă ideea de a apela la comunitate ca un potențial investitor sau donator, pentru a dezvolta un produs sau proiect. Crowdfunding-ul reprezintă o tehnică desprinsă din crowdsourcing (din engleză crowd – mulțime și source – sursă).
Ce reprezintă platforma de crowdfunding www.sprijina.md?
sprijina.md – este o platformă de crowdfunding din Republica Moldova (pe baza de organizare socială), care are ca scop suportul tendințelor și schimbărilor pozitive în societatea prin conectarea inițiatorilor de proiecte și potențialilor susținători financiari.
Cum funcționează o campanie de crowdfunding?
– Îți vine o idee?
– Dezvolți idea și-ți pregătești Campania pe www.sprijina.md
– Îți evaluăm campania și dacă îndeplinești toate condițiile noastre, îți dăm undă verde.
– Pornești campania, mobilizezi comunitatea și o ajustezi constant, pe paza feedback-ului primit.
– Închei campania, aduci mulțumiri susținătorilor și primești banii de la noi.
Ce fel de proiecte vor fi acceptate pe sprijina.md?
Orice proiect care este menit să aducă o schimbare, un folos comunității sau proiecte ce vizează inovații și afaceri personale. Nu vor fi acceptate inițiativele politice, proiectele ce promovează alcoolul, produsele din tutun, drogurile sau alte produse și servicii ce sunt ilegale în Republica Moldova.
Poate o companie să se desfășoare mai mult de 90 de zile?
Da. Însă, perioada recomandată pentru campanie este de 2 sau cel mult 3 luni, astfel puteți analiza dacă produsul sau campania desfășurată este acceptată, necesară comunității sau eficientă.
Ce acte sunt necesare pentru a crea propriul proiect de colectare a fondurilor pe site-ul Sprijina.md?
Pentru semnarea contractului cu administrația platformei sprijina.md e nevoie pentru persoanele fizice prezentarea buletinului de identitate iar pentru persoanele juridice actele emise de către Agenţia Servicii Publice a Republicii Moldova. Important este de a vă încadra în setul de Reguli, propus de noi pentru acceptare. În cazul în care mai e nevoie de prezentat ceva acte auxiliare, veți fi anunțat prin e-mail sau telefonic.
Care sunt taxele și comisioanele?
Înregistrarea pe site-ul www.sprijina.md este gratuită, la fel și crearea unui proiect. Platforma operează comisioane în funcție de succesul campaniei tale dar și a procesatorilor de plăți după cum urmează:
4 % – comisionul integratorilor de plăți;
Proiectul sprijina.md, gestionat de Asociația pentru Relaţii Comunitare va reţine un comision de:
– 3,5 % din suma strânsă dacă obiectivul de colectare va fi atins;
– 5 % din suma strânsă, dacă obiectivul de colectare nu va fi atins. Acest lucru va încuraja persoanele să-și stabilească obiective realiste pentru proiectele lor.
Procentul reținut este alocat promovării proiectelor si dezvoltării tehnice a platformei.
Concret, inițiatorul proiectului va primi suma colectată minus comisionul aferent platformei şi minus comisionul reținut de terţe părţi ce operează plata. Vă rugăm să atrageți atenție la acest comision când calculați suma de care aveți nevoie pentru realizarea cu succes a proiectului.
La finalul campaniei sumele colectate vor fi transferate în contul Dumneavoastră integral mai puțin comisioanele sprijina.md și comisioanele integratorului de plăți.
Vă rugăm să atrageți atenție la acest comision când calculați suma de care aveți nevoie pentru realizarea cu succes a proiectului.
Transmiterea mijloacelor băneşti beneficiarului
La expirarea termenului Proiectului, în decurs de 30 zile, se va încheia Actul de predare – primire a mijloacelor băneşti şi/sau achiziţionarea bunurilor şi/sau a serviciilor conform conturilor spre plată.
Asociaţia va transfera pe contul Beneficiarului mijloacele financiare colectate în cadrul Proiectului în termen de 30 de zile lucrătoare de la data semnării Actului de predare-primire.
Asociaţia va transfera pe contul Beneficiarului mijloacele financiare acumulate din donaţii doar după încasarea lor integrală de la Operator.
Asociaţia va putea elibera Beneficiarului sume de bani colectate până la expirarea termenului Proiectului în baza acordului comun al părţilor, dar nu mai devreme de expirarea a jumătate din termenul Proiectului (indicat în Anexa 1) şi pe contul Asociaţiei să fie colectate, la momentul solicitării, nu mai puţin de 50% din suma indicată în Proiect.
La transmiterea mijloacelor băneşti părţile vor întocmi, de fiecare dată, un act de predare-primire.
Cum pot afla răspunsuri la alte întrebări?
Dacă nu reușiți să găsiți răspunsul la întrebările Dumneavoastră aici, puteți să ne contactați pe pagina de Facebook sau expediind un email la info@sprijina.md.