Menu

Peste 130 mii locuitori din 44 localități beneficiază de servicii locale îmbunătățite, grație Asociațiilor de băștinași

44 asociații de băștinași au realizat proiecte comunitare pentru a îmbunătăți viața a circa 130 mii locuitori datorită granturilor oferite în 2019, de PNUD, cu sprijinul financiar al Guvernului Elveției, în cadrul proiectului „Migrație și dezvoltare locală”.

Forumul inițiativelor #CuDragpentruAcasa, desfășurat pe 27 februarie la Chișinău, a celebrat rezultatele obținute. Or, datorită activismului și dedicației, asociațiile de băștinași au mobilizat în total 183.791 de dolari, pe lângă cei peste 160 de mii dolari oferiți de Guvernul Elveției.

„Realizările asociațiilor de băștinași sunt impresionante. Însă, dincolo de cifre și rezultate, un aspect non-tangibil, însă la fel de important, este demnitatea și mândria trăită de mii de migranți, care au descoperit și au  explorat capacitatea lor de a aduce beneficii reale și speranță pentru un viitor mai bun pentru comunitățile lor natale”, a declarat Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Celor 44 de asociații de băștinași, din diverse regiuni ale țării, le-au fost decernate diplome pentru  implementarea proiectelor de îmbunătățire a infrastructurii și serviciilor publice locale și cu  implicarea autorităților locale și băștinașilor.

„Efectul multiplicator pe care îl au Asociațiile de băștinași în toată țara este cu atât mai important cu cât etapa actuală al proiectului ‘Migrație și dezvoltare locală’ este ultima. Or, acest aspect este asigurat de parteneriatele strategice stabilite cu Congresul Autorităților Locale din Moldova și Guvernul Republicii Moldova cărora le mulțumim pentru cooperare și deschidere”, a declarat Caroline Tissot,  directoarea Biroului de cooperare al Elveției.

Cele 44 de asociații de băștinași au împărtășit experiența lor cu cei 150 participanți la forum: reprezentanți ai autorităților locale, grupuri de inițiativă și asociații de băștinași nou-create.

„Satul Mihăileni a reușit să amenajeze un parc, anume cu suportul Asociației de băștinași, care a atras mihăilenarii plecați din localitate. Foarte mult timp, Mihăileni a fost lipsit de un loc de agrement pentru copii și persoane vârstnice, părinți și adolescenți. Împreună am reușit să construim un bun comun, dar în primul rând să demonstrăm solidaritate și faptul că migrația poate fi transformată în oportunitate”, a menționat Valerian Cecan, primarul satului Mihăileni, raionul Rîșcani.

Grupurile de inițiativă și asociațiile de băștinași nou-create pot depune dosarele de participare și în acest an pentru două programe de granturi:

  • La programul de granturi „Incubator” pot depune dosarele de participare asociațiile de băștinași la început de cale sau grupurile de inițiativă care își propun crearea unei asociații eficiente. Inițiativele selectate vor primi finanțare de până la 1000 de dolari.
  • La programul de granturi „Accelerator 1+1” pot depune dosarele asociațiile de băștinași înregistrate, cu experiență demonstrată de implementare a unui proiect local. Asociațiile vor beneficia de un grant sub formă de co-finanțare de până la 10.000 de dolari, în baza formulei 1+1 (suma grantului oferit de PNUD și Guvernul Elveției asociației de băștinași va fi echivalentă cu contribuțiile colectate din diasporă atât online, cât și offline).

Data limită pentru depunerea dosarelor este 27 martie 2020.

Pentru informații suplimentare, contactați: Tatiana Solonari, specialistă comunicare, proiectul PNUD „Migrație și dezvoltare locală”, tatiana.solonari@undp.org, tel: 022-820-840; 069377215.

  TOP